+381 11 3248 577 info@camping.rs

Seminar na Fruškoj gori – “Kamping turizam – smernica održivog razvoja NP Fruška gora“

U sklopu projekta,  “Kamping turizam – smernica održivog razvoja NP Fruška gora“, koji realizuju Balkansko udruženje mladih i Kamping asocijacija Srbije, od 3-5. jula, organizovan je seminar na Fruškoj gori, u hotelu Norcev.

Organizatori seminara su uspeli u nameri da se na jednom mestu okupe predstavnici NVO sektora, medija, predstavnici institucija – Zavoda za zaštitu prirode, Vojvodina šuma i Nacionalnog parka Fruška gora, studenti zaštite životne sredine, kao i predstavnici opština koje gravitiraju NP Fruška gora – opštine Novi Sad, Irig, Sremski Karlovci, Beočin, Inđija i Sremska Mitrovica.

Teme seminara su se odnosile na probleme u zaštiti životne sredine, a uèesnici seminara su se trudili da u radu u okviru radnih grupa definišu konkretne probleme u zagaðenju nacionalnog parka, kao i da pronaðu modele za rešavanje tih problema. Pored toga, jedna od radnih grupa razvijala je i modele kampanje za podizanje nivoa svesti lokalnog stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine, tj. samog Nacionalnog parka Fruška gora. Takođe, tokom prvog dana seminara jedna radna grupa se bavila i definisanjem potencijalnih kamping lokacija na prostoru NP Fruška gora.  Drugi radni dan seminara je organizovan na terenu. Učesnici su obišli tri potencijalna kamping lokaliteta na Fruškoj gori sa ciljem da se na licu mesta uvere u njihove potencijale za razvoj kamping turizma.
Gdin Goran Matić i gđa Ljuba Josić, kao predstavnici domaćina, NP Fruška gora, proveli su učesnike seminara kroz NP i upoznali ih sa radom i problemima sa kojima se susreću. Učesnici su obišli lokalitet Čortanovačke šume (opština Inđija), kao i dva lokaliteta u opštini Sremski Karlovci (gradsku lokaciju izmeðu pruge i Dunava – već predviđenu za sport i rekreaciju – kamping i lokalitet Stražilovo – potencijalni eko-kamp na području bivšeg rasadnika).

Predstavnici BUM-a su predstavili ideju i ciljeve ovog projekta, a predstavnici KAS-a su učesnicima približili kamping i karavaning turizam u Evropi i kod nas, kao i potencijale koje naša zemlja ima za razvoj kamping turizma.
U okviru seminara predstavljen je i lokalitet Zasavica kao specijalni rezervat prirode koji ima izuzetne potencijale za razvoj kamping turizma.

Učesnici i organizatori su  izuzetno zadovoljni rezultatima seminara, pre svega zbog veoma aktivnog učešća svih učesnika, ali i zbog izuzetno kvalitetnih inicijativa koje su nastale tokom seminara.

Organizatori se nadaju da će ovaj seminar ostati u sećanju kao poèetak jedne izuzetne inicijative koja ima buduænost i može prerasti u niz kvalitetnih projekata koji æe doprineti boljoj zaštiti prirodnih resursa, a svakako i razvoju kamping turizma na Fruškoj gori.

0 Comments