+381 11 3248 577 info@camping.rs

Uskoro prvi ekokamp na Fruškoj gori

021

 

Dragi naši kamperi,
s ponosom vas obaveštavamo da u ovom trenutku niče prvi ekokamp u Srbiji.

Na terasi Panonske nizije, na obroncima Fruške gore, uskoro ćete moći da prespavate pod vedrim nebom.

U toku je izgradnja prvog kampa u Srbiji koji je smešten u jednom nacionalnom parku, a deo je većeg projekta koji se realizuje sa ciljem podizanja kapaciteta NP Fruška gora, u saradnji JP NP Fruška gora i organizacija iz Holandije i Srbije, Ameco i Stidit iz Utrehta, te BUM i Kamping asocijacija Srbije iz Beograda. Projekat izgradnje kampa je podržalo i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja republike Srbije.

Osim što je prvi, po mnogo čemu, ovaj kamp će se od ostalih razlikovati po tome što je u njegovoj pripremi i izgradnji primenjen minimalistički koncept – što manja ulaganja i što manji uticaj na prirodu zarad što većeg uživanja u prirodi.

U ovom trenutku, u kampu se vrše radovi na uspostavljanju vodovodnih i elektro-instalacija, kao i utvrđivanje središnjeg puta tucanikom, za prilaz kamping vozilima. Kompletan mobilijar i dečije igralište su postavljeni od strane NP Fruška gora.

Očekujemo da će uskoro započeti i radovi na izgradnji sanitarnog objekta (4 tuša, 4 toaleta, 4 umivaonika), koji predstavljaju i završne radove u kampu. Nadamo se da ćemo do kraja leta imati potpuno funkcionalan kamp.

Kamp je skroman, ali udoban i ušuškan u prelepoj šumi, omeđen Stražilovskim potokom i putem ka poznatom izletištu Stražilovo.

U svojoj početnoj fazi rada ovaj eko kamp ispunjavaće minimalne tehničke uslove, dok će se kasnije kapaciteti povećavati, ali u skladu sa ekološkim konceptom kampa i bez većeg uticaja na okolinu. U planu je da se, u duhu ekologije, u kampu koriste različiti obnovljivi izvori energije., tako da je u planu da već u prvoj radnoj sezoni iznad sanitarnog čvora postavimo solarne panele, koji bi služili za zagrevanje vode.

Za sve prave ljubitelje prirode, ovaj kamp će biti omiljena destinacija. Svi koji žele da povedu ljubimca, neće morati da brinu, jer će u kampu na Fruškoj gori biti dozvoljeno uvođenje pasa.

Neposredna blizina rezervata prirode omogućava kamperima različite sportsko-rekreativne aktivnosti. O mogućnostima koje pruža Nacionalni park, i kulturnim i turističkim znamenitostima ove oblasti, kamperi mogu da saznaju u Informativnom centru Nacionalnog parka, na Iriškom vencu.

Pratite naš sajt i sajt Ekokampa Fruška gora, redovno ćemo vas izveštavati o svemu.

0 Comments