+381 11 3248 577 info@camping.rs

SAT ZA NAŠU PLANETU

Akcijom Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) pod nazivom Earth Hour 2009 (Sat za našu planetu) pozivaju se pojedinci, kompanije i državne institucije da u subotu, 28. marta 2009. godine, na sat vremena ugase svetla kako bi dali doprinos borbi protiv klimatskih promena. Učešće u ovoj akciji do sada je potvrdilo više od 74 grada u 62 države širom sveta, među kojima su Beograd i Novi Sad.

Cilj akcije Earth Hour  je dobijanje podrške milijardu učesnika u više od hiljadu gradova širom sveta, čime bi se pokazala velika solidarnost i ostvario jak vizuelni efekat koji će služiti za vršenje pritiska na vodeće svetske političare na sledećem zajedničkom sastanku u Kopenhagenu u decembru 2009. godine, kada budu stvarali novi globalni dogovor o klimatskim promenama.

Inicijativa gašenja svetla počela je u Sidneju 2007. godine kao kampanja za podizanje svesti stanovništva o klimatskim promenama. Od tada se akcija znatno proširila, tako da su danas više od 74 grada spremna da pogase svetla tokom ovogodišnje akcije u martu. Neki od gradova koji su do sada potvrdili uèešæe su: Los Anðeles, Las Vegas, London, Hong Kong, Sidnej, Rim, Manila, Oslo, Kejp Taun, Varšava, Lisabon, Singapur, Istanbul, Meksiko Siti, Toronto, Dubai i Kopenhagen.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije zvanično podržava  akciju „Sat za našu planetu“ – Earth Hour 2009. Tim povodom, u subotu, 28. marta u 20:30 èasova, svetla æe biti delimièno ili potpuno ugašena na najpoznatijim zgradama, spomenicima i objektima kao vid podrške odluènoj akciji suzbijanja klimatskih promena.

Neki od svetski poznatih objekata na kojima æe biti pogašena rasveta su engleski nacionalni muzej fudbala, najviši hotel na svetu u Dubaiju „Burdž Al Arab“, najviši toranj na svetu „Si-En Tauer“ u Torontu i „Kvirinale“ – zvanièna rezidencija predsednika Italije u Rimu. „Okland Skaj Tauer“ – najviši toranj južne hemisfere æe biti zatamnjen, kao i zgrada opere u Sidneju i „Tejbl mauntin“ u Kejp Taunu u Južnoafrièkoj republici.

Više informacija na sajtu:  http://www.earthhour.com/srbija

0 Comments