+381 11 3248 577 info@camping.rs

Realizovan je projekat „Kreiranje i promocija eko standarda za kamping kapacitete u zaštićenim dobrima i prirodnom okruženju u Republici Srbiji“.

B5-korice-brosura-eko-standardi-2

Kroz dugogodišnji rad Kamping asocijacije Srbije (KAS), uspostavljenih partnerskih odnosa sa različitim kamping i ekokamping organizacijama, kao i na osnovu trendova u svetu, konstatovali smo da je pravi trenutak da se u Srbiji uvedu eko standardi. S obzirom na to da je KAS-ova vizija da se Srbija pozicionira kao eko destinacija, oslanjajući se na njenu prirodnu baštinu, smatramo da je osnovni preduslov zaštitita njenih prirodnih vrednosti. Oblast kampinga je usko povezana sa prirodom, a tamo gde postoji turistička aktivnost postoji i objektivna opasnost po prirodno okruženje koje je moguće zaštititi putem odgovarajućih mera i standarda.

U Evropi su Eko standardi u kampingu široko rasprostranjeni i primenjeni u praksi. Neki od rasprostranjenih evropskih eko programa i eko oznaka su: Zeleni ključ (The Green Key), EU eko oznaka (EU Ecolabel), Zelena turistička poslovna šema (Green Tourism Business Sheme), Zelena zemlja (Green Globe) i druge. Prema istraživanjima, kampovi koji imaju eko oznaku Zeleni ključ koriste 20% manje struje, 25% manje energije za grejanje i 27% manje vode po gostu. S obzirom da je kamping u Srbiji u fazi ubrzanog razvoja sa sve većim investicijama, uvođenje eko standarda je neophodno kako bi te investicije bile u skladu sa strategijom razvoja i principima održivog turizma, ali i kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu postojećih i budućih kampova.

Realizacijom projekta „Kreiranje i promocija eko standarda za kamping kapacitete u zaštićenim dobrima i prirodnom okruženju u Republici Srbiji“ postavljena je platforma za unapređenje nivoa zaštite životne sredine kroz razvoj ekoloških standarda u oblasti kampinga, po prvi put u Republici Srbiji. Projektom su kreirani i definisani eko standardi za kamping kapacitete u cilju zaštite životne sredine, ispitano je trenutno stanje i mogućnosti primene eko standarda u postojećim kampovima, podignut je nivo svesti o značaju uvođenja ovakvih standarda i urađena je njihova promocija.

Kroz realizaciju projekta ostvarena je saradnja sa javnim institucijama i lokalnim samoupravama, Autonomnom pokrajinom Vojvodine, nacionalnim parkovima i rezervatima, te je poboljšana saradnja sa kampovima i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Nakon realizacije projekta članovi Kamping asocijacije Srbije nastaviće sa radom u pravcu primene eko standarda u svim kampovima širom Srbije.

Dugoročni ciljevi ovog projekta ogledaju se upravo kroz dalju elaboraciju Nacrta i primenu eko standarda u kamping turizmu. Buduća primena standarda težiće ka unificiranju poslovanja kamping kapaciteta u skladu sa merama i standardima zaštite životne sredine, putem promocije eko standarda i umrežavanja srodnih delatnosti i aktivnosti u ovoj oblasti.

Informacije o ovom projektu i njegovom daljem razvoju pronađite i na našoj Facebook stranici: http://www.facebook.com/EkoKampoviSrbija

Preuzmite brošuruflajer i poster.

0 Comments